Blijf op de hoogte
Regelmatig brengen we een nieuwsbrief uit. Hierin brengen we al onze donateurs en andere contacten op de hoogte van de ontwikkelingen van onze stichting. Daarnaast tref je er eens per jaar de uitnodiging voor onze excursie, die alleen voor donateurs toegankelijk is.


Aanmelden?
Stuur even een mailtje naar onze secretaris, via
info@stichtingsallandserfgoed.nl

Nieuwsflits Sallands Erfgoed juni 2020

Geplaatst 5 jun. 2020 04:40 door Admin Stichting Sallands Erfgoed

Het heeft even geduurd maar hier is dan weer een verse nieuwsflits van ons als Stichting Sallands Erfgoed.

Hierin leest u meer over het vertrek van Bart als bestuurslid, en hierdoor zoeken wij dan ook nieuwe bestuursleden. Wij verwelkomen u graag in ons bestuur! 

Verder kijken we terug op 2019 waarin we o.a het Voorbijgangerserf in Haarle hebben gerealiseerd, leest u meer over het nieuwe rietproject en praten we u bij over de stand van zaken m.b.t. Heerlijkheid Linde welke nu echt gerealiseerd gaat worden het komende jaar. Verder aandacht voor diverse subsidiemogelijkheden, AgriWiki en onze gratis boekactie.

Veel leesplezier!

Regionaal riet op daken van Overijsselse boerderijen

Geplaatst 15 mei 2020 02:32 door Admin Stichting Sallands Erfgoed

Regionaal riet op daken van Overijsselse boerderijen

 

Een steuntje in de rug om historische boerderijen en bijgebouwen voor de toekomst te behouden en tegelijkertijd het gebruik van Nederlands riet uit de Weerribben-Wieden stimuleren. Dat is de insteek van het project Riet uit de regio, waarvoor de stichting IJsselacademie, Monumentenwacht, de Overijsselse boerderijenstichtingen en de riettelersverenigingen in de Kop de handen ineenslaan. Boerderijeigenaren in Overijssel kunnen zich vanaf 1 mei aanmelden.

 

Binnen dit samenwerkingsproject vragen de deelnemende stichtingen en verenigingen aandacht voor het belang van agrarisch erfgoed. Overijssel kent een rijk bestand aan historische boerderijen en bijzondere bijgebouwen, die voor een groot deel bijdragen aan het streekeigen karakter van het platteland. Een sleutelmoment in het behoud van een historische boerderij is wanneer het rieten dak aan vervanging of grootschalig onderhoud toe is. Besluit de eigenaar om een rieten dak geheel of deels te vervangen, dan blijft de historische boerderij weer voor een periode van dertig tot veertig jaar behouden.

Tegelijkertijd wijzen de partners op de positieve effecten van het gebruik van Nederlands riet uit de Weerribben-Wieden. De toepassing van dit kwalitatief goede product uit de achtertuin van Overijssel is duurzamer en klimaatvriendelijker dan de import van riet uit China of Oost-Europa. Bovendien draagt een groter gebruik van riet uit de regio bij aan de instandhouding van zowel het eeuwenoude ambacht van rietsnijden als het natuurgebied Weerribben-Wieden.

 

Binnen het project Riet uit de regio komen deze twee lijnen samen met het initiatief om boerderijeigenaren een steuntje in de rug te bieden bij de aanleg of herstel van hun dak met riet uit de Weerribben-Wieden. Om de herkomst van het riet optimaal te ervaren, worden komende winter eveneens verschillende excursies naar de rietlanden georganiseerd en zal vanaf voorjaar 2021 in een rondreizend locatieprogramma het achterliggende verhaal van de rietwinning worden verteld.

 

Voor de aanschaf of het herstel van een rieten dak met riet uit de Weerribben-Wieden is voor boerderijeigenaren een bijdrage van 7,50 euro per m2 beschikbaar, met een maximum van 1.500 euro. Meer informatie over de voorwaarden en het aanmeldformulier is te vinden op www.ijsselacademie.nl. De aanmeldingstermijn loopt tot 1 juli 2020.

 

Het project Riet uit de regio is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel, met een bijdrage uit de subsidieregeling ‘Verhaal van Overijssel’. De deelnemende stichtingen zijn: IJsselacademie, Monumentenwacht, Sallands Erfgoed, IJsselhoeven, Twentse Erven en Maarkels Landschap. De deelnemende riettelersverenigingen De Wieden, De Weerribben en de AVRN Oldemarkt e.o., zijn verenigd in het platform Duurzame Ambachten Steenwijkerland.

Hoeveel maïskorrels zaten er in de vaas?

Geplaatst 25 aug. 2018 04:21 door Admin Stichting Sallands Erfgoed

Veel bezoekers van onze stand op de Boerendag bij de Stoppelhaene hebben meegedaan met onze prijsvraag; Hoeveel maïskorrels zitten er in de vaas?

De geschatte aantallen lagen tussen de 300 en 25.000.

Het juiste aantal was 2464.

De winnaars zijn;

Wout te Velthuis uit Beerzerveld, 2451 (13 verschil)
Lieke Verwoolde uit Olst, 2400 (64 verschil)
Sophie uit Raalte, 2547 (83 verschil)

Van harte gefeliciteerd!

Het boek van je voorkeur wordt opgestuurd, veel leesplezier.
 

Binnenkort verkrijgbaar! Boerenknecht op de Bissemshofstede

Geplaatst 16 mrt. 2018 12:22 door Admin Stichting Sallands Erfgoed   [ 12 apr. 2018 13:43 bijgewerkt ]

Op 20 april 2018 verschijnt ons nieuwe boek, Boerenknecht op de Bissemshofstede. Als boerenknecht bij de familie Bruggert is Ewout van der Horst in het voetspoor getreden van zijn voorouders, die de boerderij in de 20ste eeuw pachtten. Zijn werkervaringen op de boerderij combineert hij met historische verhalen gebaseerd op de dagboekjes van zijn opa en interviews met betrokkenen. U bent van harte welkom op de presentatie om 16.00 uur aan de Marledijk 33 in Marle. Het boek kunt u ter plekke tegen contante betaling van 24,95 euro aanschaffen. 

Ook is het boek vanaf dan te bestellen via onze webwinkel en bij de regionale verkooppunten.


Heerlijkheid Linde

Geplaatst 12 apr. 2017 11:11 door Admin Stichting Sallands Erfgoed   [ 12 apr. 2017 12:37 bijgewerkt ]

Linderveld……Heerlijkheid Linde!


Linderveld……Heerlijkheid Linde!


Heerlijkheid Linde, een wenkend perspectief voor het Linderveld.

Het Linderveld is onderdeel van het waardevolle landelijk gebied, grenzend aan de noordoostelijk stadsrand van Deventer. Het vormt de verbinding tussen de Vijfhoek en de dorpen Lettele en Schalkhaar.

Wij: LTO afd. Salland / Stichting Sallands Erfgoed / Stichting IJssellandschap / Plaatselijk Belang Lettele en Platform Schalkhaar  willen het Linderveld behouden en omvormen tot een nieuwe Heerlijkheid. Een aantrekkelijk landschap waarin landbouw, natuur, recreatie en maatschappelijke functies op ontspannen wijze samengaan. Na jaren van onzekerheid verdient het Linderveld een duurzame, stabiele toekomst. Zo kunnen inwoners van stad en land er prettig blijven wonen, werken en recreëren. En de bestaande functies in het gebied? Die houden gewoon hun plek.

De gemeente Deventer verkoopt haar gronden in het gebied in 25 clusters. Stichting IJssellandschap gaat een bieding doen op basis van een gedragen en samenhangende visie voor het gehele gebied. Geen versnippering meer! Als het lukt de gronden te verwerven zullen we samen met het gebied de plannen uitwerken tot een integrale gebiedsontwikkeling. Dit willen we doen met respect voor het verleden, aandacht voor het heden en oog voor de toekomst.

Wij hopen van harte dat ook u onze ideeën zult omarmen en nodigen u uit om mee te doen in de Heerlijkheid Linde!

Heerlijkheid Linde in het kort
In de Heerlijkheid draait het om de ontmoeting tussen consument en producent. Een plek om te proeven, beleven, spelen, leren en ontspannen.

In ons plan komt er een nieuwe, agrarische onderneming als ‘rentmeester’ van het gebied. Dit grondgebonden en biologische melkveebedrijf biedt zowel directe als indirecte werkgelegenheid. De bedrijfsvoering is innovatief, transparant, duurzaam, dier- en publieksvriendelijk. Het bedrijf verwerkt melk ter plaatse tot zuivelproducten en bedient een lokale afzetmarkt.

Heerlijkheid Linde wordt een schoolvoorbeeld van natuur-inclusieve landbouw met een grote biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Het agrarische bedrijf in het hart van het gebied draagt de zorg voor het aloude, waardevolle landschap. Er is ruimte voor aanvullende functies als akkerbouw, fruitteelt, zorg, educatie en kleinschalige recreatie. Recreatieve routes worden versterkt in aansluiting op de Vijfhoek en de dorpen. Zo zal de Heerlijkheid een nieuwe schakel vormen in het prachtige uitloopgebied dat Deventer rijk is.

Meer informatie vindt u op www.heerlijkheidlinde.nl  

Op 23 mei 2017 om 20.00 uur is er een informatiebijeenkomst bij de Koerkamp in Lettele. Meer informatie vindt u in de flyer.

Nieuwsflits maart 2017

Geplaatst 12 apr. 2017 11:04 door Admin Stichting Sallands Erfgoed

Hierbij onze nieuwste nieuwsflits.

Een spoor van verwoesting, wederopbouwboerderijen in Salland bestellen?

Geplaatst 8 nov. 2016 10:49 door Admin Stichting Sallands Erfgoed   [ 8 nov. 2016 10:54 bijgewerkt ]

Wilt u ons nieuwe boek "Een spoor van verwoesting, wederopbouwboerderijen in Salland" bestellen dan kan dat via het bestelformulier

Een spoor van verwoesting, Wederopbouwboerderijen in Salland

Geplaatst 7 nov. 2016 10:07 door Admin Stichting Sallands Erfgoed   [ 8 nov. 2016 10:54 bijgewerkt ]

Vol trots presenteren wij u onze nieuwe publicatie

 

Een spoor van verwoesting
Wederopbouwboerderijen in Salland

De bevrijding door de geallieerden in april 1945 trok een spoor van verwoesting in het Sallandse land. De Duitse bezetter bood in deze contreien nog wanhopig tegenstand tegen de oprukkende Canadezen. Ruim 250 boerderijen raakten daarbij onherstelbaar beschadigd. In de naoorlogse jaren kwamen hier met steun van de overheid karakteristieke wederopbouwboerderijen voor in de plaats. De robuuste gebouwen met rode pannendaken herinneren zowel aan het oorlogsleed als aan de vastberadenheid van de wederopbouwperiode. Aan de hand van gesprekken met de laatste ooggetuigen schetst historicus Ewout van der Horst met fotograaf Alex Witteveen een levendig beeld van de bewogen geschiedenis van de wederopbouwboerderijen in Salland.

128 pagina’s, paperback, 21 * 21 cm.

ISBN: 978-90-818611-3-7

Bestelinformatie

Verkoopprijs:   € 14,95

N.B. Onze stichting brengt geen BTW in rekening.

Portokosten:

-      1 - 3 exemplaren: € 3,50 per zending

-      Meer dan 3 exemplaren: kosteloze verzending

U kunt uw bestelling doen via het bestelformulier


Wederopbouwboerderijen, dossiers nu online beschikbaar!

Geplaatst 7 okt. 2016 10:02 door Admin Stichting Sallands Erfgoed   [ 7 okt. 2016 10:03 bijgewerkt ]


Op onze nieuwe site www.wederopbouwvansalland.nl kunt u vanaf nu de dossiers van de wederopbouwboerderijen bekijken en downloaden.

Open dag i.h.k.v. Wederopbouw van Salland

Geplaatst 6 okt. 2016 10:11 door Admin Stichting Sallands Erfgoed   [ 6 okt. 2016 10:11 bijgewerkt ]

Op zaterdag 8 oktober a.s. is er een open dag bij vijf deelnemers aan ons restauratieproject “De Wederopbouw van Salland”. U kunt tussen 13.00 en 16.00 uur een kijkje nemen bij deze boerderijen. De eigenaren zullen u vertellen over hun boerderij en de restauratiewerkzaamheden.

 

U kunt terecht bij de volgende families;

·         Kerkhof, Mensinksdijkje 33 te Schalkhaar,

·         Aben, Ikkinksweg 9 te Okkenbroek,

·         Mennen, Lage Weteringsweg 11 te Deventer,

·         Hoonhorst, Dalfserweg 3 te Heino ,

·         Lubberhuizen, Erve Broekhuis 40 te Holten.

 

Tot ziens op 8 oktober!

1-10 of 38